Resepi Sup Daging Tetel Paling Mudah dan Menyelerakan | Mamadomm

8:24 AM

Orang dalam rumah semua tak layan kalau ayam berisi, lembu berisi, ikan berisi.

DOM dan suami memang suka kalau ikan, ikan keli atau ikan patin. Kalau ayam, minta orang tu timbang yang kurus. Daging pula pilih gearbox atau daging tetel!



Super-delicious.

Boleh bertambah-tambah pinggan. Haha

Lauk untuk daging tetel pilihan kami biasa masak kari tetel atau sup daging tetel. Wajib letak kentang dan carrot untuk anak-anak. Kalau daging tetel semata takut dorang tak hadam.

Ha lagi satu,

Antara daging lembu dan daging kambing better daging kambinglah, less cholesterol. Perasan tak bila lepas makan sup daging, bibir korang rasa macam pakai lipstick? Melekit.

Jadi lepas makan daging tak boleh ambil ais tau. Lagilah daging tu cepat membeku. Biasa DOM akan ambil minyak ikan untuk singkir kolestrol jahat.

Tips masak daging lembu, DOM akan rebus sekali dan toskan. Kemudian baru masak baru.

Tapi kalau daging kambing, DOM akan terus masak je ;)

Cara Buat Sup Tetel Paling Mudah


  1. Hiris bawang merah, bawang putih dan cili (ikut tahap pedas masing-masing)
  2. Tumis sampai naik bau
  3. Masukkan daging yang sudah dipotong
  4. Masukkan air
  5. Tutup Preassure Cooker (gunakan api besar)
  6. Selepas 35 minit tutup api dan biarkan haba keluar
  7. Buka penutup, tambah garam secukup rasa dan bolehlah dihidang!  


Mudahkan?

Boleh apply resepi ni untuk masak sup gearbox sebab tetel dan gearbox rasanya sudah cukup ummph tak perlu ditambah sup bunjut atau rempah lain untuk tambah keenakannya.

You Might Also Like

0 comments

Google+ Followers

recent posts